Beoordelen van een bedlevel print Onderwerp is opgelost

Vragen over het gebruik van een de printer, toepassingen etc...
The forum Administrator has chosen to advise you that this topic is 1 year en 5 months old and that you may wish to begin a new topic or use the search feature to find a similar but newer topic.
Plaats reactie
as4tech
Berichten: 13
Lid geworden op: 30/01/23, 16:58
Locatie: Zeewolde
Netherlands

Beoordelen van een bedlevel print

#1

Bericht door as4tech »

Hi,

Na een kleine verbouwing wilde ik de bed leveling maar weer eens doen om zeker te zijn dat er niet verlopen was.
Echter loop ik nu een vast omdat ik de verschillende zaken niet goed met elkaar kan rijmen.
1. bed level manueel gedaan (papiertje)
2. octopi een visual laten maken
3. kleine manule aanpassingen gedaan .
4. test print gemaakt.


Afbeelding

de uitkomst van de test print is als volgt:

Afbeelding

Ik had dit resultaat niet verwacht op basis van de visual. Kan iemand me helpen wat er nu het beste gedaan kan worden? Hoe weet ik of de printer rekening houdt met de visual van Octoprint?

alvast bedankt
Ender 3 Neo met CR touch | Cura slicer
* Octoprint op Raspberry Pi 3b. Filament merken: RCreality en eSun
* to-do: x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 614
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#2

Bericht door Rob52 »

Geen idee, ik ken die functie van Octoprint niet. In ieder geval is wel te zien aan het resultaat dat er ofwel geen rekening mee gehouden wordt of verkeerd wordt gecompenseerd. Wat doet de printer als je Octoprint niet gebruikt?
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
Gebruikersavatar
Ch3vr0n
Site Admin
Berichten: 634
Lid geworden op: 24/09/22, 12:27
Locatie: Op m'n achterwerk
Contacteer:
Belgium

#3

Bericht door Ch3vr0n »

Das ook geen functie die octoprint zelf heeft. Da's via een plugin "BedVisualizer" die maakt een grafiek op basis van wat de ABL rapporteert.
Creality CR-10 Max met Bondtech DDX v3 & Slice Engineering mosquito magnum hotend
* aansturing met octoprint op Raspberry Pi 4b. Veel gebruikte filament merken: Real Filament & Sunlu
* to-do: heatbed isolatie, x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie

Bambulab X1C + 2 AMS

Anycubic Photon M3 Plus & Wash & Cure 2.0
* Resins: Anycubic & Phrozen
Lourens
Berichten: 68
Lid geworden op: 30/12/22, 18:34
Locatie: Urk
Netherlands

#4

Bericht door Lourens »

De BedVisualizer van Octoprint is handig om te zien wat een handmatige verstelling van een wiel onder het bed doet.
Hierdoor zou je het kunnen gebruiken om je bed te levelen zonder papiertje.

Hierna zal je nog altijd de printer zèlf een keer moeten laten meten (en opslaan!) om alle verschillende meetpunten in de printer op te slaan.
Even zoeken in het menu van je printer waar dat zit.
En tot slot, moet je in de startcode van je printer het commando geven dat de opgeslagen gegevens gebruikt moeten worden.
Dat is een regel die lijkt op:
M420 S1 Z10 ;Enable ABL using saved Mesh and Fade Heigh
Met "M420 S1" wordt de huidige opgeslagen matrix gebruikt.
en met de "Z10" wordt aangegeven dat de verschillen laag voor laag worden weggewerkt tot een hoogte van 10 mm waarna alle verschillen zijn weggewerkt.
De Titanic was gebouwd door professionals,
De Ark door amateurs!
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 614
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#5

Bericht door Rob52 »

Gelukkig gaat dat bij mijn printer dan een stukje eenvoudiger met de bed level functies in Marlin.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
as4tech
Berichten: 13
Lid geworden op: 30/01/23, 16:58
Locatie: Zeewolde
Netherlands

#6

Bericht door as4tech »

Dank voor de reakties en richting.

Ik zie dat en hoor dat de G-code voor de visualizer wordt opgeslagen tijdens de run:

Code: Selecteer alles

M140 S60 ; starting by heating the bed for nominal mesh accuracy
M117 Homing all axes ; send message to printer display
G28      ; home all axes
M420 S0  ; Turning off bed leveling while probing, if firmware is set
         ; to restore after G28
M117 Heating the bed ; send message to printer display
M190 S60 ; waiting until the bed is fully warmed up
M300 S1000 P500 ; chirp to indicate bed mesh levels is initializing
M117 Creating the bed mesh levels ; send message to printer display
M155 S30 ; reduce temperature reporting rate to reduce output pollution
@BEDLEVELVISUALIZER	; tell the plugin to watch for reported mesh
G29 T	   ; run bilinear probing
M155 S3  ; reset temperature reporting
M140 S0 ; cooling down the bed
M500 ; store mesh in EEPROM
M300 S440 P200 ; make calibration completed tones
M300 S660 P250
M300 S880 P300
M117 Bed mesh levels completed ; send message to printer display
@laurens. Begrjp ik het dan goed dat de g-code die jij schrijft nog in de start G-code van de slicer (in mijn geval Cura) moet worden aangebracht? Ik dacht begrepen te hebben dat de G29 de mesh uit de eeprom gebruikt? https://3dprintingwiz.com/marlin-g-code/

huidige Start G-Code

Code: Selecteer alles

; Ender 3 Custom Start G-code
G92 E0 ; Reset Extruder
G28 ; Home all axes
G29
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X0.1 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move to start position
G1 X0.1 Y200.0 Z0.3 F1500.0 E15 ; Draw the first line
G1 X0.4 Y200.0 Z0.3 F5000.0 ; Move to side a little
G1 X0.4 Y20 Z0.3 F1500.0 E30 ; Draw the second line
G92 E0 ; Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X5 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move over to prevent blob squish
Toegevoegd in 1 uur 18 minuten 39 secondes:
ik heb de marlin g-code even opgezocht https://marlinfw.org/docs/gcode/M420.html en deze toegevoegd aan de startup g-code van de printer.
Dus: M420 S1 Z10 toegevoegd en M29 commented out.
;G29

Code: Selecteer alles

; Ender 3 Custom Start G-code
G92 E0 ; Reset Extruder
G28 ; Home all axes
M420 S1 Z10 ;Enable ABL using saved Mesh and Fade Heigh
;G29
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X0.1 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move to start position
G1 X0.1 Y200.0 Z0.3 F1500.0 E15 ; Draw the first line
G1 X0.4 Y200.0 Z0.3 F5000.0 ; Move to side a little
G1 X0.4 Y20 Z0.3 F1500.0 E30 ; Draw the second line
G92 E0 ; Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X5 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move over to prevent blob squish
weer dezelfde test ge-sliced en geprint.
Afbeelding

Dit is al veel beter dan de eerste, maar de verschillen lijken mij te groot per positie.

resume:
1. octoprint visualiser / bed level uitgevoerd. Volgens de M500 code is deze dan opgeslagen in de eeprom van de printer.
2. eerste testprint
3. printer startup g-code toegevoegd in Cure slicer
4. bed schoongemaakt met isopropanol alcohol
5. nieuwe slice
6. print

Ter controle het eerste deel van de gegenereerde G-code bekeken van de slice:

Code: Selecteer alles

;MAXZ:0.35
;Generated with Cura_SteamEngine 5.2.1
M140 S60
M105
M190 S60
M104 S205
M105
M109 S205
M82 ;absolute extrusion mode
; Ender 3 Custom Start G-code
G92 E0 ; Reset Extruder
G28 ; Home all axes
M420 S1 Z10 ;Enable ABL using saved Mesh and Fade Heigh
;G29
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
Dit ziet er m.i dus goed uit.

Ik begrijp dit niet.... de autolevel zou nu toch de oneffenheden / mislevels moetyen compenseren?
Wat kan ik doen?

Toegevoegd in 2 minuten 37 secondes:
Rob52 schreef: 30/01/23, 19:05 Gelukkig gaat dat bij mijn printer dan een stukje eenvoudiger met de bed level functies in Marlin.
Aangezien mijn Ender ook Marlin wordt gestuurd. Wat is er anders? Waarom gaat dat met jouw (welke) printer anders?
Ender 3 Neo met CR touch | Cura slicer
* Octoprint op Raspberry Pi 3b. Filament merken: RCreality en eSun
* to-do: x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie
Gebruikersavatar
Wim62
Berichten: 438
Lid geworden op: 25/09/22, 17:12
Locatie: Arnhem
Netherlands

#7

Bericht door Wim62 »

Ik denk dat jou printbed niet vlak genoeg is , en dat de CR touch dit niet op kan vangen .
Met vriendelijke groet
Wim

Prusa mk4
Gebruikersavatar
Puffeltje
Berichten: 109
Lid geworden op: 28/09/22, 13:30
Locatie: Beverwijk
Netherlands

#8

Bericht door Puffeltje »

ik heb wel een vermoeden wat er loos is maar ik heb geen ervaring met een Ender 3 Neo. Even voor mijn beleving: als je de printer homed wordt er dan voor de z-as een schakelaar gebruikt of wordt er dan gebruik gemaakt van de CR-Touch?
Ender 5 Plus omgebouwd naar Mercury One.1 , voorzien van BigTreeTech Manta M8P V2, raspberry pi CM4, EBB36, Phaetus Rapido Hotend 2 UHF - DFR0550 display - Klipper met CANbus
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 614
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#9

Bericht door Rob52 »

as4tech schreef: 30/01/23, 20:53 Aangezien mijn Ender ook Marlin wordt gestuurd. Wat is er anders? Waarom gaat dat met jouw (welke) printer anders?
Het is al weer een tijdje geleden en hoe ik het toen heb ingesteld durf ik nu niet zo te zeggen. Ben al een tijdje niet meer met de firmware bezig geweest. Maar het betreft een Two Trees Sapphire Plus, maar de printer zelf maakt denk ik niet zo uit.

Marlin is zo ingesteld dat ik eerst handmatig, dus met de knoppen aan de 4 hoeken van het bed, level met het papiertje. En daarna nog eens via het display 9 punten die worden gecorrigeerd, doordat elk punt met een 0,2 mm hoogte begint en je via het display de kop laat zakken tot je papiertje weer correct zit. Dit is voor enkele punten vaak een andere waarde dan 0. Meestal kloppen de hoeken wel zoals je die al eerder deed. Vervolgens moet je deze waardes opslaan. Tijdens het printen zie ik bij grote oppervlakken tijdens de eerste lagen de z-as keurig corrigeren. Zoals al gezegd is het alweer een tijdje terug dat ik dit zo heb geïnstalleerd, maar werkt voor mij perfect.

Als ik er aan denk zal ik het eens een keertje vastleggen met foto's of een video.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
as4tech
Berichten: 13
Lid geworden op: 30/01/23, 16:58
Locatie: Zeewolde
Netherlands

#10

Bericht door as4tech »

Wim62 schreef: 30/01/23, 21:11 Ik denk dat jou printbed niet vlak genoeg is , en dat de CR touch dit niet op kan vangen .
De printer is nog geen maand oud, dit zou betekenen dat het een fabrieksfout is.. (kan natuurlijk wel), maar niet waarschijnlijk is als ik de visual bekijk.
Puffeltje schreef: 30/01/23, 21:32 ik heb wel een vermoeden wat er loos is maar ik heb geen ervaring met een Ender 3 Neo. Even voor mijn beleving: als je de printer homed wordt er dan voor de z-as een schakelaar gebruikt of wordt er dan gebruik gemaakt van de CR-Touch?
De Neo versie is gelijk met de oude versie, men heeft er oa een cr touch aan togevoegd, een carborundum glas bed en upgraded springs.
Wanneer ik de printer "home": er is geen z-as switch oid, en de z-as wordt dus bepaald door de cr-touch.

Nog even voor de info en duidelijkheid.
ik heb de handmatige level als volgt uitgevoerd:
1. alle 4 de springs op ca 2/3 ingedrukt gezet
2. printer "homed"
3. z-as ofset naar 0 gezet.
4. motor off
5. alle hoeken gesteld (papiertje)
6. auto level via menu
6. saved config
7. met octoprint bed visual uitgevoerd en nog een paar kleine aanpassingen
8. eerste proef print

9. dit forum gevonden :-)
10. gcodes aan de print start toegevoegd
11. clean bed
12. print test (beter maar nog zeker niet oke)


Volgens mij is dit dezelfde procedure als @rob52 beschrijft.
Ender 3 Neo met CR touch | Cura slicer
* Octoprint op Raspberry Pi 3b. Filament merken: RCreality en eSun
* to-do: x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 0 gasten