Pagina 1 van 1

3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 10:49
door henryschippers2023
Hoi allemaal,

Ik loop al lange tijd met het idee, om een 3D print service op te starten…
Gel op marktplaats al een keer een advertentie gezet,
Hierop kreeg ik een reactie van een mogelijk grote klant;
Hij wilde de (in een door mij ander topic genoemde Timbalands stabilisator), bij mij 50keer laten printen 😳
Ik moest dan wel een sample indienen bij hem; een handvat:
Zo kon hij aan zijn klanten de kwaliteit laten zien, en deze laten beoordelen, voordat we tot de daadwerkelijke, productie overgaan… ik zie dat wel zitten…

Ik ben nu alleen van marktplaats account gewisseld, en dus de “klant uit het oog verloren” deze ga ik natuurlijk weer opsporen, en hem opnieuw mijn diensten aanbieden.


Wat zijn dingen waar ik op moet letten als ik besluit voor die klant 50stuks van die gimbal stabilisator te gaan printen:
Zoals voorwaarden en de betaling etc???

Alle tips en ervaringen zij. Welkom

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 11:13
door PrintEngineer
Die stap zou ik nog maar eens goed overwegen voordat je erin stapt. Stel je zelf eerst eens deze vragen
  • Met welke printers wil je gaan werken?
  • Hoe ga je dat financieren?
  • Heb je voldoende ervaring met het printen van lastige kunststoffen zoals ABS, Nylon, PC, ASAS enz?
  • Hoe goed ben je in het oplossen van problemen als een printer even niet doet wat je van hem vraagt?
  • Wil je er echt geld mee verdienen of wordt het een leuke vrijetijd service die je gaat aanbieden?
  • Ben je voldoende op de hoogte van de kwaliteit die je klanten verwachten te krijgen?
Zomaar een paar basisvragen waar je een goed antwoord op moet hebben voordat je met een printservice gaat beginnen. Een kleine 5 maanden geleden sprak ik nog iemand die uit puur enthousiasme een jaar daarvoor met een printservice was begonnen. Hij had wel regelmatig opdrachten maar hield er geen rode stuiver aan over en was ook bezig om weer te stoppen. Bij de start van zijn bedrijf voor ruim € 22.000 in de meest mooie printers geïnvesteerd en dan toch maar net de huur van een klein bedrijfspandje ermee kunnen betalen. Dus overweeg goed of je hier wel aan wilt beginnen

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 11:22
door Hardy
En wat denk je van auteursrecht, ik begrijp dat het ontwerp van thingiverse komt, wanneer je daar commercieel gebruik van maakt kon dat ook wel eens een probleem worden.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 11:27
door Rob52
Als je daarmee begint kijkt tegenwoordig de belastingdienst ook mee. Dus betekent het dat je er belasting over moet gaan betalen. Want 50 stuks wordt de belastingdienst niet meer als hobbyprinten gezien. Dus dan kun je het ook beter maar meteen professioneel en commercieel aanpakken. Maar daar komt heel wat bij kijken. Maar ook wanneer je het niet zo groot wilt aanpakken loop je vaak wel tegen dezelfde dingen/obstakels aan. Dus onderschat het niet.

Wil je het professioneel aan gaan pakken dan zul je om te beginnen een goede kostenberekening (kosten-baten analyse) moeten hebben gemaakt voordat je iets aanbiedt en er later achter komt dat het uiteindelijk toch meer kostte dan je had gedacht. Daarbij moet je alle kosten meerekenen, dus de zogenaamde overhead. En dat zijn er vaak meer dan je zo zou denken. Bijvoorbeeld slijtage/afschrijving en foute prints/afkeur. En vergeet de verzendkosten niet. (Wel of niet verzekerd verzenden) En iets dat vaak in zo'n start wordt vergeten is het eigen salaris. "Vergeet" je dat bij de start dan kun je daar later je prijzen niet ineens voor gaan verhogen. Vergeet ook eventuele (aansprakelijkheids)verzekering(en) niet.

Uiteindelijk moet je onder de streep NETTO een goede marge overhouden. Hoeveel voor jou acceptabel is moet je zelf beoordelen. Maar bedenk wel dat als je te laag inschat het erg moeilijk zal worden om je prijzen daarna te verhogen. Beter is het te beginnen op een hoger niveau waarmee je goed bent ingedekt. Als de kwaliteit goed is dan mag men daar ook een goede prijs voor betalen. En een marge moet je wel juist berekenen. Vergeet dus niet al je kosten zoals de belastingdienst en eventuele sociale premies. Nu zeg je misschien, dat hoeft van mij allemaal niet want ik doe het er maar bij. Maar als je dan vervolgens wilt uitbreiden en je moet er wel rekening mee gaan houden ben je te laat, want dan wordt een prijsverhoging om die reden niet geaccepteerd. En dus stort je marge in elkaar.

Kijk ook eens naar wie en waar je concurrenten zijn. Want als blijkt dat er bij jou om de hoek iemand al 2 jaar hetzelfde doet kan dat best wel eens pijnlijk worden om jezelf te gaan bewijzen. Probeer eens te achterhalen wat de prijzen bij concurrenten doen. Want voor een deel worden prijzen door de markt bepaald. Zijn die voor jou te laag, dan zal het moeilijk overleven gaan worden.

Ga je alleen "domweg" printen of ga je ook ontwerpen. Als je wilt gaan ontwerpen, zijn dan je 3D-tekenscills voldoende om aan een professionele marktvraag te voldoen. Ik neem aan dat je je niet wilt beperken tot wat snuisterijen voor huisvrouwen printen die een cadeautje voor Moederdag zoeken.

Adverteren op Marktplaats alleen zal niet voldoende zijn. Een goede en professionele Website is dan eigenlijk ook een must. Kun je die zelf bouwen of moet je dat laten doen. Weet dan ook wat je allemaal op die website aan informatie wilt en moet gaan zetten. Een advies voor je daarmee begint. Begin niet in de Wij-vorm te praten op je website als je alles in je eentje doet maar laat zien wie je werkelijk bent i.p.v. te doen of je een heel serviceapparaat met klantendienst achter je hebt staan.

Zorg dat je de garantievoorwaarden en retourbeleid goed geregeld hebt. Dit is ook een risicofactor die je niet moet onderschatten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de Timbalands stabilisator breekt en je een claim voor gevolgschade aan je broek krijgt voor de apparatuur die erop zat en kapot valt.

Zorg voor goed uitgewerkt verkoop-, leverings- en garantievoorwaarden. Let ook op je wettelijke aansprakelijkheid. Meestal moet je dit soort dingen ook notarieel laten vastleggen. (Kostenpost) Van dit soort dingen zijn al wel voorbeelden verkrijgbaar die je slechts op details hoeft aan te passen voor je eigen onderneming.

Ga je alleen zakelijk of ook aan particulieren leveren. Beiden hebben namelijk verschillende wettelijk rechten en plichten. En daar zit meer verschil in dan je misschien zou denken. Particulieren zijn veel meer wettelijk beschermd dan zakelijke klanten. Je leveringsvoorwaarden zul je er dus ook op moeten hebben aangepast. Of mogelijk beide varianten in hebben opgenomen.

Schrijf je in bij de KvK en krijg een BTW nummer. Voor zakelijke klanten wel een must. Ook een zakelijke bankrekening. Vraag, zeker bij grotere opdrachten, bijvoorbeeld een aanbetaling van 1/3, en de rest bij (voor) aflevering. Mooier is het om alles vooraf betaald te krijgen. Maar je kunt daar diverse variaties op los laten. Voorkom betalen achteraf, zeker in het begin als je geen buffers hebt. En zet alle afspraken vooraf op papier in een offerte en laat deze bevestigen. Probeer, zover mogelijk, ook je klanten te checken. Mooie praatjes heb je niks aan, ze moeten wel betalen. Zeker als het om grotere opdrachten gaat.

Verder is het natuurlijk de vraag hoe professioneel ben je zelf als het gaat om het optimale 3D-printen. En onderschat dat niet, al vind je jezelf misschien een uitstekende 3D-printer. Zelf valt het me op dat ik soms tegen dingen aanloop die ik kwalitatief niet goed genoeg krijg als ik die zo zou moeten verkopen. En ik heb toch al aardig wat ervaring, al zeg ik het zelf. Je maakt dan misschien wel eerst een proefmodel, maar dat gaat alleen op voor series. Voor opdrachten met enkele stuks en vooral als die langdurig om te printen zijn, zal dat niet opgaan. Ik neem tenminste aan dat je je niet alleen met die Timbalands stabilisator wilt bezighouden.

Vraag voor een proefmodel ook een vergoeding. Zo weet je ook hoe serieus iemand is. Die vergoeding hoeft niet de prijs van het uiteindelijke verkoopmodel te zijn maar liefst wel (een deel) kostendekkend. Zeker bij een grote print snij je je dan niet in de vingers. Er zijn altijd mensen die misbruik maken van een "gratis" voorbeeld omdat het hun eigenlijk alleen maar om dat ene exemplaar gaat. Dus gewoon voor laten betalen. Eventueel kun je dat bij een grote opdracht nog verrekenen in de eindprijs.

Is je apparatuur toereikend om grotere opdrachten aan te kunnen. Als 1 meervoudige print misschien wel 12 uur of langer duurt en je hebt maar 1 printer dan is een opdracht van 50 stuks een niet echt haalbare zaak. Ik zie je dit niet gaan opzetten met alleen een Anet A6 en een Easytreed nano. Daar zul je toch iets beters voor moeten aanschaffen. Er is niks mis met een Anet A6 of een Easytreed nano, maar ze zijn niet geschikt voor het opzetten van serieprinten lijkt mij. Deze printers zijn ook eigenlijk niet geschikt voor het printen met meer geavanceerde materialen zoals Nylon, ABS, PC en ASA. Wat je dan dus beperkt tot PLA(+) en PetG. Dat is geen goede start en gedoemd om te mislukken. Ik zou zelf de Timbalands stabilisator denk ik in ASA printen, maar misschien dat PLA toereikend is, dat durf ik niet te zeggen.

Ik heb snel eens gekeken wat de printtijd voor de Timbalands stabilisator totaal is. Bij een laagdikte van 0,2 mm en een printsnelheid van 80 mm/sec kom ik al snel boven de 50 uur uit. Dus dat is voor 50 stuks 2500 uur printen. Dus stel je zelf dan maar de vraag of dit in je huidige opzet echt haalbaar gaat worden.

Bekijk ook even of je die Timbalands stabilisator zomaar mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Anders heb daar straks weer een probleem mee. Bij het huidige ontwerp op Thingiverse staat dat het NIET commercieel mag worden gebruikt.

Verder zijn er nog wel meer dingen die je op je pad tegen zult komen zodra je het 3D-printen commercieel wilt gaan toepassen. Het blijft ondernemen met de bijbehorende risico's. Het lijkt misschien allemaal overdreven maar het kan je allemaal overkomen en in de weg zitten. Gelukkig leven we niet in de VS waar je voor alles en voor astronomische bedragen kunt worden aangeklaagd, maar ook hier gebeuren soms rare dingen waar je maar beter tegen ingedekt kunt zijn.

Veel van dit soort ondernemingen lopen stuk, door naïviteit, onkunde en een verkeerde kosten-baten analyse. En dus een verkeerd of niet goed onderbouwd ondernemingsplan.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 13:43
door Wim62
Tsjonge wat een lap tekst , Als ik het zo allemaal leest dan moet de vraagsteller er helemaal niet aan beginnen .
Er is als ik het zo leest nog geen droog brood mee te verdienen .

Maar ik wens hem wel suc6 .

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 14:45
door PrintEngineer
Ondernemen moet in je genen geworteld zitten, anders wordt het (zeker in het wereldje van het 3D printen) erg moeilijk om een goedlopend bedrijf op te bouwen. Rob heeft terecht een waslijst aan argumenten gegeven die je als starter in overweging moet nemen. En het is niet om iemand te ontmoedigen, maar om te helpen alles op een rijtje te zetten. Ondernemen doe je niet zomaar kan ik uit ervaring zeggen. Zelf heb ik ook 5 jaar een onderneming gehad en heb in die tijd veel geleerd. En dus ook dat het echte ondernemersbloed niet door mijn aderen stroomt. En dat is wel een belangrijke voorwaarde voor succes

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 15:31
door Rob52
Wim62 schreef: 27/05/24, 13:43 Tsjonge wat een lap tekst. Als ik het zo allemaal leest dan moet de vraagsteller er helemaal niet aan beginnen .
Er is als ik het zo leest nog geen droog brood mee te verdienen .
Een lap tekst voor iemand die de details niet wil of hoeft te weten. Wil je er echter goed op voorbereid zijn dan is deze lap tekst echt nog maar het begin. Er valt heus wel wat mee te verdienen, maar daarvoor is die kosten-baten analyse ook van levensbelang. En vergeet expertise op het gebied van 3D-printen niet. Het is ook geenszins de bedoeling om af te schrikken. Alleen maar gewaarwording van de dingen die je allemaal kunt tegenkomen en die misschien helemaal niet wilt.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 17:50
door 3DWim
Zonder de lap tekst te hebben gelezen:
Het is niet rendabel. Er zijn er hier meer geweest die dat idee hadden en nooit meer terug gezien.

Maar belangrijkste is deze: aansprakelijkheid.
Jij maakt iets en daardoor of daarmee of mede daardoor gaat iets anders kapot, raakt beschadigt etc.
Daar ga je op leeglopen.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 27/05/24, 23:04
door Rob52
@ 3DWim Je hebt mijn lap tekst mooi samengevat in 2 á 3 zinnen. Mijn lap tekst geeft alleen de details meer weer.

Toegevoegd in 10 uren 35 minuten 40 secondes:
Een reactie van de TS zou nu natuurlijk wel aardig zijn. Dus kom er maar in henryschippers2023.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 28/05/24, 10:08
door Wim62
Rob52 schreef: 28/05/24, 09:39 Een reactie van de TS zou nu natuurlijk wel aardig zijn. Dus kom er maar in henryschippers2023.
Hem kennende

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 28/05/24, 12:47
door PrintEngineer
Voor elke onderneming die start geldt dat er een goed ondernemingsplan, financieringsplan, startkapitaal, marktonderzoek en verzekeringspakket moet zijn. Anders start je ins Blaue Hinein en is de kans op succes een stuk kleiner

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 28/05/24, 16:40
door henryschippers2023
Dank voor de reacties

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 28/05/24, 17:34
door Wim62
Is dit alles ?
Verschillende mensen hebben hier aardig wat tijd in gestoken , komt er nog een vervolg ?

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 28/05/24, 18:07
door Ch3vr0n
Nauw nauw, rustig. Alle info moet ook verwerkt worden, over nagedacht... Henry heeft iig voer tot nadenken, Zo'n printservice start je nl ook niet in 123 op.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 04/06/24, 15:25
door Rob52
Na een weekje er over nagedacht te kunnen hebben ben ik wel benieuwd wat nu de gedachten van de TS over dit onderwerp zijn.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 04/06/24, 17:49
door Wim62
Ik ben bang Rob dat je daar lang op kunt wachten .
En daarom zij ik ook in een eerdere reactie (hem kennende) , ik ken hem nu .
Zijn ogen zijn groter dan zijn mag .

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 04/06/24, 20:34
door 3DWim
Ja hallo, ik wil ook best een goed renderende printshop hebben hoor!
Maar je moet de realiteit maar ook de vraag niet onder en overschatten.
Want als ik eerst een dag moet stoeien om een goed 3D model te ontwerpen, daarna te printen, nog wat fijn tunen, dus 3 dagen doorlooptijd wordt niet goedkoop.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 07/06/24, 21:24
door Rob52
Ik ben bang dat de TS zich dus uiteindelijk toch in nevelen hult. Want wel inloggen en kijken, maar niet reageren ........ Ik wacht het dan nog maar even af.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 07/06/24, 22:11
door Wim62
Dat zij ik op #11 ook al , ik ken hem langer dan vandaag .
Het is jammer .

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 06/07/24, 20:26
door Rob52
Ondanks dat de TS zich van alle commentaar onthoudt (al komt hij wel kijken) toch nog even doorborduren op dit onderwerp.

Ik ben kort geleden naar een logeeradres in het Zwarte Woud geweest waar ik al vaker was geweest. Voor de gein had ik een sleutelhanger in 4 kleuren ontworpen met wat gegevens van hun website. Ik vond het resultaat redelijk maar niet echt om over naar huis te schrijven. Maar gelukkig is niet iedereen zo kritisch.

De sleutelhanger viel echter zo goed in de smaak dat men er wel tegen betaling van wilde bijbestellen. Dat klinkt natuurlijk best goed en streelt je ego. Maar het is ook wel weer een voorbeeld van wat je te wachten kan komen te staan. Want hoeveel wil je er dan hebben? Nou doe er maar 500 als de prijs goed is ............ Tja, dat is interessant, tot op zekere hoogte dan.

Doordat men de sleutelhanger iets aangepast wilde hebben heb ik een nieuw ontwerp gemaakt. En eerst diverse proefversies gedrukt om tot het beste resultaat te komen. Zo blijkt dat snelheid toch niet altijd tot een goed of in ieder geval acceptabel resultaat leidt. Ik dacht namelijk om met 0,3 mm lagen te gaan werken om een sneller resultaat te krijgen. Want het ontwerp is 0,2 mm lagen waarbij de teksten telkens 2 keer in kleur worden geprint. Ik dacht met 1 keer 0,3 mm een tussenweg te hebben gevonden. Maar dat gaf helaas toch een slechter en voor mij onacceptabel resultaat. Dus weer terug naar de oorsprong van 0,2 lagen.

Resultaat is dat met een snelheid van 125 mm/sec. ik voor 10 stuks in 1 run toch nog 5:30 uur kwijt ben. En daarbij moet ik dan nog 4 kleurenwissels handmatig doorvoeren. Betekent dus dat ik meestal van 4 uur 's middags tot 10 uur 's avonds 10 stuks kan printen. Dat schiet dus niet echt op.

Ik dacht toen dat misschien de Bambu Lab P1S met AMS mij kon gaan helpen. Die was net in de aanbieding vanwege hun 2-jarig bestaan. Nu blijkt die aanbieding dus een farce want hij kost nu nog precies hetzelfde, maar dat even terzijde. Maar voordat ik die aanschaf dacht ik maar eens even de slicer te installeren om het e.e.a. daarin uit te proberen. Want werkt dat dan wel zoveel beter? Ik heb zowel de Bambu Studio als de Orca slicer geïnstalleerd. Maar ik kwam daar uiteindelijk toch wel wat "bedrogen" uit. Het blijkt dat het resultaat in beide slicers niet het resultaat behaalt dat ik met Cura kan behalen.

Daarbij moet ik wel eerst vermelden dat de teksten die ik gebruik op diverse plekken zo smal zijn dat ik allerhande trucs moet uithalen om die printbaar te maken. Zo zijn sommige wanden maar 0,1 mm breed. Die teksten zijn in het lettertype van de klant dus daar kan ik niks aan veranderen. Door dunne lijnen detecteren in te schakelen wordt er al meer printbaar. Als je dan met horizontale uitbreiding gaat fine tunen kom je een heel eind in de goede richting.

Die dingen heb ik uiteraard ook toegepast in de beide ander slicers. Met de Bambuprinter als actuele printer is het resultaat echter niet zo optimaal te krijgen als met de Cura slicer en mijn eigen printer. Als ik in de Bambu en Orca slicer mijn eigen printer als standaard zet komt het dichter in de buurt. En dat vind ik op z'n zachts gezegd erg vreemd. Betere printer (Bambu) maar minder resultaat. Ook verschijnen er bij de keuze van de Bambu printer diverse extra wandlijnen op plekken waar die niet horen en ook niet verschijnen als ik mijn eigen printer kies. Heel vreemd allemaal. en ik heb er aardig wat tijd mee doorgebracht om allerlei varianten uit te proberen.

Kort om, ik heb (nog) niet voorde Bambu printer gekozen en zoals het op dit moment lijkt maakt dat ook niks uit in de prijs. Dus ik houd die optie nog even voor mezelf open. Het lijkt me toch nog steeds een heel mooi alternatief voor wat ik nu heb. Ik weet trouwens niet of je de Bambu P1S AMS gemakkelijk in Cura kunt integreren. Hij staat in ieder geval niet als instelbare printer als optie mogelijk.

Dus weer terug bij het mogelijk kunnen printen van het "fictieve" opdracht van 500 stuks sleutelhangers. Als ik het als printservice rendabel zou moeten aanbieden dan wordt het een probleem met zulke lange printtijden. En natuurlijk het feit dat je erbij aanwezig moet zijn voor de kleurwissels. Zou ik er 500 willen printen dan betekent dat dus 275 uur printwerk. En in geval ik er dus dagwerk van zou maken en 2 runs per dag kan doen, dan komt dat op 25 dagen printen. Materiaalkosten zijn bekend en dus snel te berekenen. Maar wil je een acceptabele prijs kunnen neerleggen voor z'n sleutelhanger dan is het onmogelijk om de tijd door te berekenen. Voor hobbywerk gaat dat allemaal wel. Maar als printservice zou de prijs per stuk nauwelijks interessant voor een klant worden. Ook als je alleen maar elektra, afschrijving en onderhoud en een klein deel arbeid doorberekent. Nog afgezien van eventuele mislukte prints en toch niet altijd even consistente kwaliteit. Alhoewel het erop lijkt dat afwijkingen wel telkens op dezelfde plek voorkomen. (Betekent dat er ergens iets hard- en/of softwarematig consequent afwijkt in de printer.)

Als ik een inschatting maak wat zo'n stukje klantenpromotie en merchandise zou mogen kosten dan denk ik aan een euro of 2 per stuk. En dan zit er een sleutelring met kettinkje aan en zijn ze apart in een plastic zakje verpakt.

Al met al bewijst dit maar weer eens dat voor dit soort productieaantallen je dit niet op een 3D-printer rendabel kunt maken als je dit met een 3D-printservice zou willen doen. Daarvoor moet je eigenlijk spuitgiettechniek toepassen, maar dat vereist weer veel grotere aantallen om rendabel te zijn omdat er een matrijs voor moet worden gemaakt, dus ook niet snel de oplossing. Zeker niet als het ook nog eens 4 kleuren moet zijn.

Voor nu maak ik een gratis een kleine serie om ze wat tegemoet te komen, maar voor grote aantallen zal het niet gaan werken.

Tot zover een stukje praktijkervaring. Dit terwijl de printer naast mij ijverig aan het doorprinten is ....... :lol:

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 06/07/24, 20:58
door Wim62
En dan wil henryschippers2023 een printservice beginnen met zijn Anet A6 .
En de rest mogen jullie zelf invullen .

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 07/07/24, 12:20
door Banditoz
Het is denk ik ook niet makkelijk om het echt rendabel te houden. Ik print een paar dingetjes voor in mijn eigen bedrijf te verkopen en dan zit er niemand tussen en het is nogsteeds hobby. Het voordeel is dat ik nu een artikel heb dat geen enkele concurent heeft maar dan nog gaan er maar kleine aantallen weg. Dus meer omdat het leuk is dan daadwerkelijk leuk aan te verdienen.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 12/07/24, 12:22
door 3DWim
Toevallig net op mp zitten kijken wat er zoal aangeboden wordt op 3d gebied.
Apart is dat veel 3D print service aanbieders werken met een bambulab printer. Blijkbaar is het idee van een, uit de doos werkende, printer bij veel mensen vertaald als euro's verdienen.
Ik vrees dat je een eind boven de markt moet uitkomen om je te onderscheiden en geld gaat verdienen.

Re: 3D print service starten

Geplaatst: 12/07/24, 13:00
door Rob52
Ik heb dat ook gezien en het verbaasde me wel. Het lijkt erop dat men daarmee meteen denkt professioneel werk af te kunnen gaan leveren. Maar alleen het feit dat je een 3D-printer kunt bedienen en misschien een 3D-tekeningetje kunt maken wil nog niet zeggen dat je kundig genoeg bent om alle vragen professioneel aan te kunnen. Ik denk dat menigeen van die aanbieders nog weleens behoorlijk op z'n bek zal gaan.