Pagina 1 van 2

Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 25/10/22, 21:05
door Hardy
Ik ben inmiddels al weer een paar weken bezig om mij te verdiepen in de Klipper firmware op mijn zelfbouw CoreX/Y printer.
De installatie had nogal wat voeten in aarde, maar daar krijg je ook wel wat voor terug, eenmaal geïnstalleerd werkt het erg comfortabel, niks geen moeilijk doen met het onoverzichtelijke Marlin in Visual Studio, vooral wanneer je even een kleine wijziging wilt aanbrengen, dit gaat bij Klipper bijna on the fly, dus niet opnieuw compileren en uploaden, teven door gebruik makend van macro's kun je eenvoudig eigen Gcode scriptjes maken die dan automatisch uitgevoerd.
Ik ben vandaag ook bezig geweest met Input Shaper, ik had nog een ADXL345 sensor liggen dus kon ik dit gaan proberen, maar ik vermoed dat mijn printer al behoorlijk goed in elkaar zit want zonder InputShaper heb ik al geen last van gosting bij 200mm/sec, dus zie niet echt verschil na gebruik van de sensor.
Het meten gaat wel met behoorlijk trillingen gepaard door de oplopende frequentie van 5 t/m 133Hz, dit om de juiste resonantie frequentie te bepalen, de eerste keer mij gewoon één van de TMC stepperdrivers uit z'n voetje.
Hier nog even een paar foto's van de test.
Afbeelding

Afbeelding

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 25/10/22, 21:36
door Rob52
Klipper installeren (en leren) staat nog op m'n to do lijstje. Interessante toepassing met die sensor. Heb ik ook nog liggen, dus meteen nog een reden om me toch eens te gaan verdiepen in Klipper. Resultaat van je print ziet er mooi glad uit.

Toegevoegd in 6 minuten 6 secondes:
Net even begonnen met lezen van de installatie. Dan duikt meteen de eerste vraag al op. Heb je zelf de printer file geconfigureerd of heb je gebruik gemaakt van een bestaande of heb je de config file van/voor het mainboard gebruikt?

Toegevoegd in 26 minuten 34 secondes:
Haha, eerst maar eens m'n kast overhoop halen en kijken of ik nog een Raspberry heb liggen die geschikt is. Probleempje is dat ze momenteel wereldwijd niet leverbaar zijn wegens chip tekorten .....

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 25/10/22, 22:30
door Hardy
Ik heb inderdaad de cfg file voor mijn MKS-Sgenl_V2 van github gebruikt, die is eigenlijk niet echt direct te gebruiken, maar je krijgt hierdoor wel de inzicht hoe het allemaal werkt, dus ik moest wel zelf nog wel alles instellen naar mijn eigen printer.
Ik gebruik sensorless homing en heb er ook een pi cameraatje aan hangen, tevens kan ik ook nog gewoon mijn vertrouwde RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller gebruiken, ook Cura schrijft de Gcode files direct naar Klipper, dus ik werk nu zonder SD kaartje, het display leest van de Raspberry alsof het een SD is.

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 25/10/22, 22:41
door Rob52
Lucky me, ik heb nog een RPI 4B liggen. Dus de start is er al.

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 25/10/22, 22:48
door Hardy
Ok, da's een mooie 👍, ik heb er een 3B inzitten, ze zijn inderdaad niet meer te betalen, wel jammer ik zou er ook nog wel één bij willen hebben.
In ieder geval succes met installeren .😉

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 26/10/22, 09:39
door Rob52
Ik heb eens verder gezocht aangezien ik op een andere pc al Linux heb staan. Het moet ook vrij eenvoudig zijn om het daarop te installeren. Dan is een Raspberry helemaal niet nodig. Ik ga eerst die weg eens bewandelen, dan blijft de RPI over voor andere doeleinden.

Het gaat om een installatie met KIAUH. Daar is ook een video van.


Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 26/10/22, 11:15
door Hardy
Klopt, heb ik al aan zitten denken, ik heb nog zo'n oud netbookje liggen waar ik een lite linuxversie op zou kunnen zetten, hij hoeft uiteindelijk niet veel te kunnen, maar dat ding is niet geschikt voor een 64 bits besturings systeem.(hoeft ook niet volgens mij).
Een Raspberry is toch wel wat makkelijker, omdat die is weggewerkt in de printer en hoeft er dus verder ook geen computer aan te blijven staan.

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 26/10/22, 11:19
door Rob52
Hardy schreef: 26/10/22, 11:15 Een Raspberry is toch wel wat makkelijker, omdat die is weggewerkt in de printer en hoeft er dus verder ook geen computer aan te blijven staan.
Klopt, maar die van mij staat er toch al naast, dus is het niks extra's.

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 26/10/22, 12:49
door Puffeltje
hij hoeft uiteindelijk niet veel te kunnen
Dit weet ik zo net nog niet: door de RPi of zijn eqivalent worden de berekeningen gedaan en word daarna met simpele(re) opdrachten je printer aangestuurd. De stuurprint in je printer word dus ontlast maar de RPi doet alle berekeningen.

Re: Mijn eerste ervaringen met klipper

Geplaatst: 26/10/22, 14:11
door Rob52
Eerste mooie ding dat ik tegenkom tijdens de installatie is dat je meerdere versies van Klipper voor verschillende printers gelijktijdig op je pc kunt installeren. Ik had wel gelezen dat dit in principe ook op een RPI kan, maar dat dit meer voeten in aarde zou hebben.