3D print service starten Onderwerp is opgelost

3D print service starten

Algemeen forum
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 609
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#21

Bericht door Rob52 »

Dit is het laatste bericht van de vorige pagina:

Ondanks dat de TS zich van alle commentaar onthoudt (al komt hij wel kijken) toch nog even doorborduren op dit onderwerp.

Ik ben kort geleden naar een logeeradres in het Zwarte Woud geweest waar ik al vaker was geweest. Voor de gein had ik een sleutelhanger in 4 kleuren ontworpen met wat gegevens van hun website. Ik vond het resultaat redelijk maar niet echt om over naar huis te schrijven. Maar gelukkig is niet iedereen zo kritisch.

De sleutelhanger viel echter zo goed in de smaak dat men er wel tegen betaling van wilde bijbestellen. Dat klinkt natuurlijk best goed en streelt je ego. Maar het is ook wel weer een voorbeeld van wat je te wachten kan komen te staan. Want hoeveel wil je er dan hebben? Nou doe er maar 500 als de prijs goed is ............ Tja, dat is interessant, tot op zekere hoogte dan.

Doordat men de sleutelhanger iets aangepast wilde hebben heb ik een nieuw ontwerp gemaakt. En eerst diverse proefversies gedrukt om tot het beste resultaat te komen. Zo blijkt dat snelheid toch niet altijd tot een goed of in ieder geval acceptabel resultaat leidt. Ik dacht namelijk om met 0,3 mm lagen te gaan werken om een sneller resultaat te krijgen. Want het ontwerp is 0,2 mm lagen waarbij de teksten telkens 2 keer in kleur worden geprint. Ik dacht met 1 keer 0,3 mm een tussenweg te hebben gevonden. Maar dat gaf helaas toch een slechter en voor mij onacceptabel resultaat. Dus weer terug naar de oorsprong van 0,2 lagen.

Resultaat is dat met een snelheid van 125 mm/sec. ik voor 10 stuks in 1 run toch nog 5:30 uur kwijt ben. En daarbij moet ik dan nog 4 kleurenwissels handmatig doorvoeren. Betekent dus dat ik meestal van 4 uur 's middags tot 10 uur 's avonds 10 stuks kan printen. Dat schiet dus niet echt op.

Ik dacht toen dat misschien de Bambu Lab P1S met AMS mij kon gaan helpen. Die was net in de aanbieding vanwege hun 2-jarig bestaan. Nu blijkt die aanbieding dus een farce want hij kost nu nog precies hetzelfde, maar dat even terzijde. Maar voordat ik die aanschaf dacht ik maar eens even de slicer te installeren om het e.e.a. daarin uit te proberen. Want werkt dat dan wel zoveel beter? Ik heb zowel de Bambu Studio als de Orca slicer geïnstalleerd. Maar ik kwam daar uiteindelijk toch wel wat "bedrogen" uit. Het blijkt dat het resultaat in beide slicers niet het resultaat behaalt dat ik met Cura kan behalen.

Daarbij moet ik wel eerst vermelden dat de teksten die ik gebruik op diverse plekken zo smal zijn dat ik allerhande trucs moet uithalen om die printbaar te maken. Zo zijn sommige wanden maar 0,1 mm breed. Die teksten zijn in het lettertype van de klant dus daar kan ik niks aan veranderen. Door dunne lijnen detecteren in te schakelen wordt er al meer printbaar. Als je dan met horizontale uitbreiding gaat fine tunen kom je een heel eind in de goede richting.

Die dingen heb ik uiteraard ook toegepast in de beide ander slicers. Met de Bambuprinter als actuele printer is het resultaat echter niet zo optimaal te krijgen als met de Cura slicer en mijn eigen printer. Als ik in de Bambu en Orca slicer mijn eigen printer als standaard zet komt het dichter in de buurt. En dat vind ik op z'n zachts gezegd erg vreemd. Betere printer (Bambu) maar minder resultaat. Ook verschijnen er bij de keuze van de Bambu printer diverse extra wandlijnen op plekken waar die niet horen en ook niet verschijnen als ik mijn eigen printer kies. Heel vreemd allemaal. en ik heb er aardig wat tijd mee doorgebracht om allerlei varianten uit te proberen.

Kort om, ik heb (nog) niet voorde Bambu printer gekozen en zoals het op dit moment lijkt maakt dat ook niks uit in de prijs. Dus ik houd die optie nog even voor mezelf open. Het lijkt me toch nog steeds een heel mooi alternatief voor wat ik nu heb. Ik weet trouwens niet of je de Bambu P1S AMS gemakkelijk in Cura kunt integreren. Hij staat in ieder geval niet als instelbare printer als optie mogelijk.

Dus weer terug bij het mogelijk kunnen printen van het "fictieve" opdracht van 500 stuks sleutelhangers. Als ik het als printservice rendabel zou moeten aanbieden dan wordt het een probleem met zulke lange printtijden. En natuurlijk het feit dat je erbij aanwezig moet zijn voor de kleurwissels. Zou ik er 500 willen printen dan betekent dat dus 275 uur printwerk. En in geval ik er dus dagwerk van zou maken en 2 runs per dag kan doen, dan komt dat op 25 dagen printen. Materiaalkosten zijn bekend en dus snel te berekenen. Maar wil je een acceptabele prijs kunnen neerleggen voor z'n sleutelhanger dan is het onmogelijk om de tijd door te berekenen. Voor hobbywerk gaat dat allemaal wel. Maar als printservice zou de prijs per stuk nauwelijks interessant voor een klant worden. Ook als je alleen maar elektra, afschrijving en onderhoud en een klein deel arbeid doorberekent. Nog afgezien van eventuele mislukte prints en toch niet altijd even consistente kwaliteit. Alhoewel het erop lijkt dat afwijkingen wel telkens op dezelfde plek voorkomen. (Betekent dat er ergens iets hard- en/of softwarematig consequent afwijkt in de printer.)

Als ik een inschatting maak wat zo'n stukje klantenpromotie en merchandise zou mogen kosten dan denk ik aan een euro of 2 per stuk. En dan zit er een sleutelring met kettinkje aan en zijn ze apart in een plastic zakje verpakt.

Al met al bewijst dit maar weer eens dat voor dit soort productieaantallen je dit niet op een 3D-printer rendabel kunt maken als je dit met een 3D-printservice zou willen doen. Daarvoor moet je eigenlijk spuitgiettechniek toepassen, maar dat vereist weer veel grotere aantallen om rendabel te zijn omdat er een matrijs voor moet worden gemaakt, dus ook niet snel de oplossing. Zeker niet als het ook nog eens 4 kleuren moet zijn.

Voor nu maak ik een gratis een kleine serie om ze wat tegemoet te komen, maar voor grote aantallen zal het niet gaan werken.

Tot zover een stukje praktijkervaring. Dit terwijl de printer naast mij ijverig aan het doorprinten is ....... :lol:
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
Gebruikersavatar
Wim62
Berichten: 433
Lid geworden op: 25/09/22, 17:12
Locatie: Arnhem
Netherlands

#22

Bericht door Wim62 »

En dan wil henryschippers2023 een printservice beginnen met zijn Anet A6 .
En de rest mogen jullie zelf invullen .
Met vriendelijke groet
Wim

Prusa mk4
Banditoz
Berichten: 157
Lid geworden op: 04/12/22, 13:49
Netherlands

#23

Bericht door Banditoz »

Het is denk ik ook niet makkelijk om het echt rendabel te houden. Ik print een paar dingetjes voor in mijn eigen bedrijf te verkopen en dan zit er niemand tussen en het is nogsteeds hobby. Het voordeel is dat ik nu een artikel heb dat geen enkele concurent heeft maar dan nog gaan er maar kleine aantallen weg. Dus meer omdat het leuk is dan daadwerkelijk leuk aan te verdienen.
Hobby gebruiker, ender 3 pro met bigtreetech manta E3EZ met klipper/mainsail, ender 5 pro met skr mini e3v3, bigtreetech cb1 met klipper/mainsail en orbiter extruder met orbiter sensor en een creality k1.
Gebruikersavatar
3DWim
Berichten: 354
Lid geworden op: 26/09/22, 20:04
Netherlands

#24

Bericht door 3DWim »

Toevallig net op mp zitten kijken wat er zoal aangeboden wordt op 3d gebied.
Apart is dat veel 3D print service aanbieders werken met een bambulab printer. Blijkbaar is het idee van een, uit de doos werkende, printer bij veel mensen vertaald als euro's verdienen.
Ik vrees dat je een eind boven de markt moet uitkomen om je te onderscheiden en geld gaat verdienen.
Groet,
Wim

To quote or not to quote


Pro Deo 3D fanaat
Big Red - meester
Weistek WT150 - meester
SketchUp Pro
AutoCad (LT)
3DWim op thingiverse
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 609
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#25

Bericht door Rob52 »

Ik heb dat ook gezien en het verbaasde me wel. Het lijkt erop dat men daarmee meteen denkt professioneel werk af te kunnen gaan leveren. Maar alleen het feit dat je een 3D-printer kunt bedienen en misschien een 3D-tekeningetje kunt maken wil nog niet zeggen dat je kundig genoeg bent om alle vragen professioneel aan te kunnen. Ik denk dat menigeen van die aanbieders nog weleens behoorlijk op z'n bek zal gaan.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten