Luidruchtig geluid bij ABL

ik krijg het niet opgelost

Is je keuze van 3D-printer gemaakt en aangekocht, maar je hebt nadien nog een vraag? Heb je een probleem met een 3D print, en zoek je hulp? Dan is dit z'n plek.
The forum Administrator has chosen to advise you that this topic is 1 year en 3 weeks old and that you may wish to begin a new topic or use the search feature to find a similar but newer topic.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ch3vr0n
Site Admin
Berichten: 602
Lid geworden op: 24/09/22, 12:27
Locatie: Op m'n achterwerk
Contacteer:
Belgium

Luidruchtig geluid bij ABL

#1

Bericht door Ch3vr0n »

Zie onderstaande video voor het geluid. Vorig jaar is dit probleem zich beginnen voordoen toen het de kabels van het verwarmde bed na onderhoud eens achter het frame is blijven hangen bij ABL sequentie. Ik kreeg het probleem maar niet opgelost, dus contact opgenomen met 123-3D waar dat ding toen vandaan kwam. Die hebben toen een nieuwe Y-as motor opgestuurd. Geen effect. Probleem blijft zich voordoen. Contact opgenomen met creality, weet niet maar wat ze precies zegden, zou in mijn mails moeten zoeken maar ze waren nutteloos. Toen maar een drastische maatregel genomen. Een 2e CR-10 Max aangeschaft, de Y as van de 1e (waarop die bondtech DDX zit) gemonteerd op de 2e en het steppermotor voltage voor de extruder volgens bondtech instructies opnieuw verlaagd naar 0.7 (hun motor werkt op een lager voltage dan de standaard creality steppers). Verder niks veranderd.

Kabels aangesloten, vanaf moment 1 hetzelfde probleem. Om het nog vreemder te maken, het geluid doet zich ENKEL voor tijdens de ABL fase. Bijkomend vermoed ik dat door dat rare geluid er ergens trillingen ontstaan waardoor mijn bed levelling om de haverklap niet meer klopt en prints niet plakken.

https://photos.app.goo.gl/YdKkNczHNR3ibk7q8

Dit probleem frustreert me zo dat ik eraan zit te denken om bij TM3D een Y-As lineair rail upgrade kit te importeren, ik ben dit zo moe... Tenzij een van de leden het ziet zitten om even op bezoek te komen? Uiteraard tegen vergoeding.
Creality CR-10 Max met Bondtech DDX v3 & Slice Engineering mosquito magnum hotend
* aansturing met octoprint op Raspberry Pi 4b. Veel gebruikte filament merken: Real Filament & Sunlu
* to-do: heatbed isolatie, x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie

Bambulab X1C + 2 AMS

Anycubic Photon M3 Plus & Wash & Cure 2.0
* Resins: Anycubic & Phrozen
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 552
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#2

Bericht door Rob52 »

Het is even een wilde gok. Het hoort mij meer aan als een mechanisch probleem. Iets met de lagering of zo. Dat het zich alleen voordoet bij ABL zou kunnen komen omdat de verplaatsing mogelijk sneller is dan tijdens het printen. Dat het niet aan de motor ligt is wel duidelijk omdat je die al een keertje hebt vervangen. Je zou eens kunnen printen met een een proef vierkant op hoge snelheid en kijken wat hij dan doet.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
Gebruikersavatar
3DWim
Berichten: 327
Lid geworden op: 26/09/22, 20:04
Netherlands

#3

Bericht door 3DWim »

Ik ben het met @rob52 eens: is iets mechanisch en als het alleen met abl gebeurd is de beweging daarbij dus snelheid een indicatie. Zet de snelheid van het bedlevelen een op dezelfde snelheid als het printen.
Groet,
Wim

To quote or not to quote


Pro Deo 3D fanaat
Big Red - meester
Weistek WT150 - meester
SketchUp Pro
AutoCad (LT)
3DWim op thingiverse
Gebruikersavatar
Ch3vr0n
Site Admin
Berichten: 602
Lid geworden op: 24/09/22, 12:27
Locatie: Op m'n achterwerk
Contacteer:
Belgium

#4

Bericht door Ch3vr0n »

Dat het iets mechanisch moet zijn was ik ook van mening. Ik ben geneigd dat het iets met de lagers van het bed moet zijn. Het frame zelf kan niet uit de haak zijn gezien het volledige onderstel werd vervangen (en dus inclusief de Y-Axis motor). Hoe zet ik de snelheid gelijk in Cura? Printsnelheid staat nu op 70mm/sec en de acceleratie instellingen zijn die van de firmware/standaard cura instellingen voor de printer.
Creality CR-10 Max met Bondtech DDX v3 & Slice Engineering mosquito magnum hotend
* aansturing met octoprint op Raspberry Pi 4b. Veel gebruikte filament merken: Real Filament & Sunlu
* to-do: heatbed isolatie, x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie

Bambulab X1C + 2 AMS

Anycubic Photon M3 Plus & Wash & Cure 2.0
* Resins: Anycubic & Phrozen
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 552
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#5

Bericht door Rob52 »

Je kunt toch ook tijdens het printen je snelheid aanpassen. Dat lijkt me handiger omdat je dan meteen resultaat ziet/hoort en kunt blijven variërend. Acceleratie kun je ook in je display en dus de firmware (tijdelijk) aanpassen, dat gaat niet tijdens het printen. Het kan deels natuurlijk ook in Cura, maar ik denk dat het via de display makkelijker en sneller is.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
Gebruikersavatar
Hardy
Berichten: 226
Lid geworden op: 25/09/22, 19:44
Locatie: twente
Netherlands

#6

Bericht door Hardy »

Ik heb het zelfde probleem bij mij zelfbouw Corexy wanneer ik de assen met hoge snelheid beweeg, dit gebeurt bij jou dus ook tijdens het levelen, de Y-as beweegt extra snel, tijdens het printen zal je er niet gauw wat van merken, mits je natuurlijk niet het bewegen zonder printen te hoog instelt.
Vermoedelijk zijn het inderdaad de kleine lagertjes die in de riemwieljes zitten, ik zelf ben van plan om de wieltjes te vervangen door twee lagers met flens, hiervan zijn de kogels groter en de tanden op de wieltjes zijn niet echt nodig.
Zelfbouw Ultifaker 20x20 ramps 8 bits Marlin 1.19
Zelfbouw 3D-cube 25x25 https://www.youtube.com/watch?v=udCxjZcOA-c&t=8s
Zelfbouw CoreXY 30x30 MKS-Sgen-V2 32bits KLIPPER
Gebruikersavatar
Ch3vr0n
Site Admin
Berichten: 602
Lid geworden op: 24/09/22, 12:27
Locatie: Op m'n achterwerk
Contacteer:
Belgium

#7

Bericht door Ch3vr0n »

Ik zal later eens de firmware instellingen oproepen en posten. Voor nu heb ik de ABL (G29) maar uitgezet. Gaat dat ding na homen direct naar de print. Geen trillingen = hopelijk ook niet herlevellen. Het is mogelijk dat de snelheden in de TinyAutomation firmware te hoog zijn, daar heb ik eerlijk gezegd niet aan gedacht.

Ik denk eraan zoals gezegd om die hele meuk te vervangen door linear rails :) TM3D heeft een setup voor zowel de X-as als Y as. Alleen moet ik even navragen of de X-as ook gebruikt kan worden met de standaard creality extruder houder, anders moet mijn cablechain op de X-as een compleet andere setup krijgen richting de extruder.
Creality CR-10 Max met Bondtech DDX v3 & Slice Engineering mosquito magnum hotend
* aansturing met octoprint op Raspberry Pi 4b. Veel gebruikte filament merken: Real Filament & Sunlu
* to-do: heatbed isolatie, x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie

Bambulab X1C + 2 AMS

Anycubic Photon M3 Plus & Wash & Cure 2.0
* Resins: Anycubic & Phrozen
Dirk
Berichten: 21
Lid geworden op: 10/02/23, 18:19
Belgium

#8

Bericht door Dirk »

Zou het ook niet kunnen omdat de uitlijning van de motor, met zijn tandwiel, niet meer juist is ten aanzien van het andere tandwiel waarop de tandriem draait ?
Ik bedoel het eigenlijk meer andersom, het tandwiel vooraan moet misschien terug uitgelijnd worden, ten aanzien van dat van motor achteraan.
Ik weet niet hoe jouw printer in mekaar zit maar denkelijk kan je die beide geleiders (tandwielen) iets verplaatsen.
Is maar een idee van mij, kan er evengoed kompleet naast zitten natuurlijk.
Maar een tandriem die iets uit de lijning zit zal wel meer lawaai maken bij hogere snelheid dan bij lage snelheid.
Te strak gespannen riemen kunnen dat ook veroorzaken voor zover ik juist ben. ;)
Ender 5 plus origineel, dat hoor je :mrgreen:
Gebruikersavatar
Ch3vr0n
Site Admin
Berichten: 602
Lid geworden op: 24/09/22, 12:27
Locatie: Op m'n achterwerk
Contacteer:
Belgium

#9

Bericht door Ch3vr0n »

Nope, want de bed kabel die bleef hangen dat was aan het vorige onderframe. Ik heb de volledige Z-as getransplanteerd op het onderframe van een 2e cr-10 max. Identiek hetzelfde probleem.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Creality CR-10 Max met Bondtech DDX v3 & Slice Engineering mosquito magnum hotend
* aansturing met octoprint op Raspberry Pi 4b. Veel gebruikte filament merken: Real Filament & Sunlu
* to-do: heatbed isolatie, x-as belt tensioner, dubbele y-as riem synchronisatie

Bambulab X1C + 2 AMS

Anycubic Photon M3 Plus & Wash & Cure 2.0
* Resins: Anycubic & Phrozen
Gebruikersavatar
Hardy
Berichten: 226
Lid geworden op: 25/09/22, 19:44
Locatie: twente
Netherlands

#10

Bericht door Hardy »

Ik weet niet of het bij jou al opgelost is, maar bij mij kon ik het oplossen door Stealthshop uit te schakelen, ik kan nu ook met veel hogere snelheden printen (CoreXY), en ook het motor geluid is niet echt noemenswaardig toegenomen.
Zelfbouw Ultifaker 20x20 ramps 8 bits Marlin 1.19
Zelfbouw 3D-cube 25x25 https://www.youtube.com/watch?v=udCxjZcOA-c&t=8s
Zelfbouw CoreXY 30x30 MKS-Sgen-V2 32bits KLIPPER
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten