NineLizard's Designs & Prints

Heb je een geslaagde print die je wil delen? Mooi, we bekijken het graag hier.
NineLizards
Berichten: 34
Lid geworden op: 30/06/24, 18:16
Netherlands

#31

Bericht door NineLizards »

Dit is het laatste bericht van de vorige pagina:

3DWim schreef: 08/07/24, 20:43
Rob52 schreef: 08/07/24, 19:10 Maar omdat de lucht warmer wordt kan deze ineens meer vocht opnemen dan daarvoor en die wordt dan weer onttrokken aan het filament.
Ok dus in een vochtige omgeving wordt het filament droger ???
Iets zegt mij dat dat niet gaat werken.
Gewoon op gevoel hé, even zonder onderbouwingen.
Want waarom zou PLA (voorbeeld) geen vocht opnemen in een vochtige omgeving?? Het doet dat al bij normale luchtomstandigheden in huis.
Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. Dus ja, een dergelijke situatie zou kunnen voorkomen. Stel dat het filament lange tijd heeft gelegen in een 50% RV omgeving bij 20 graden, dan heeft het na een bepaalde tijd een maximale hoeveelheid vocht opgenomen. Leg je het in een bak met lucht van 20 graden en 50%, dan zal er niets gebeuren :-) (Niet helemaal waar, maar dichtbij genoeg.)

Ga je de lucht in dezelfde bak verhogen naar bijvoorbeeld 55 graden, dan zal die lucht meer vocht kunnen bevatten, hij is dus 'droger' qua RV dan diezelfde lucht bij 20 graden.

Het filament zelf wordt nu ook warmer dan 20 graden (laten we zetten 50 graden) en daardoor kan het minder water opnemen. Het stoot dus water uit. De lucht heeft een lagere RV en neemt het uitgestote water op.

Stel dat het filament bewaard was bij 20 graden 50% RV, en we gooien het in een bak met lucht van 20 graden 60% RV. Maar nu verhogen we de temperatuur van die 20 graden 60% RV naar 55 graden. Dan zal de RV van de verwarmde lucht lager zijn, en (ondanks het feit dat de lucht an sich vochtiger is) het toch vocht opnemen van het filament.

Da's ook gelijk de reden dat filament dryers zonder ventilatie (toch nog) een beetje werken... Ook al kan het vocht niet uit de dryer, de warme lucht binnenin neemt vocht op van het filament, en op het moment dat je de dryer open doet ontsnapt het. Da's de hele truk achter de 'Sunlu Turbo Mod'.
Bambu Labs X1C + Ams / Dremel 3D20
Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 609
Lid geworden op: 25/09/22, 16:57
Locatie: Gendringen
Netherlands

#32

Bericht door Rob52 »

En daarom heet het ook relatieve vochtigheid.
TwoTrees Sapphire Plus - Anycubic Deltaprinter
NineLizards
Berichten: 34
Lid geworden op: 30/06/24, 18:16
Netherlands

#33

Bericht door NineLizards »

Rob52 schreef: 08/07/24, 19:16 Dat zou dus wel kunnen door het te laten condenseren op een koude zijde van een peltier element. Maar dan moet die wel een afgeschermde ruimte hebben. En die lucht zou je dan weer verwarmd moeten terug voeren. Maar ik denk dat je dat ook bedoelt met je tekening als ik het goed begrijp. Alleen kwam dat er even niet zo duidelijk uit.
Hmmm. Ik realiseerde me net dat ik wel goed moet letten op eventuele lekkage lucht, en op beveiliging. Een runaway peltier is een goede hittebron... Het koellichaam groter maken heeft niet onbeperkt zin, omdat het maximale koel volume de ruimte is waarin het element de hitte loslaat, en je dus een thermal runaway kunt hebben. Die Sunly dryers hebben (afhankelijk van de uitvoering) een thermische beveiliging, en mogelijk (hopelijk) is het warmte element zo uitgemeten dat de lekwarmte ongeveer gelijk is aan de gegenereerde warmte. Hoop ik.

Hmmm. Ik zie nooit iemand praten over brandgevaar bij filament dryers, maar dat is er dus wel degelijk (net als eigenlijk bij elk ander apparaat). Food for thought...
Bambu Labs X1C + Ams / Dremel 3D20
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 1 gast