Vragen over het gebruik van een de printer, toepassingen etc...
The forum Administrator has chosen to advise you that this topic is 4 months en 1 day old and that you may wish to begin a new topic or use the search feature to find a similar but newer topic.
Wim62 schreef: ↑27/11/24, 16:21
En dat het biologische afbreekbaar is hebt ik ook mijn twijfels over .
Polymelkzuur (PLA) is een biologisch afbreekbaar en composteerbaar bioplastic. Het PLA, gecertificeerd conform EN 13432, wordt binnen 90 dagen in een industriële composteerinstallatie voor minimaal 90 procent afgebroken. De afbraak in de open lucht duurt meestal langer door verschillende factoren.
Met de nadruk dus op industriële composteerinstallatie. Daar worden kunstmatige omstandigheden gecreëerd zoals hogere temperatuur (55~70 graden), de juiste luchtvochtigheid, compressie en de juiste hoeveelheid en soorten bacteriën. PLA valt dus onder de industrieel composteerbare producten, niet iets dat je thuis op de composthoop kunt gooien. Het laat geen schadelijke stoffen achter en is binnen 90 dagen zo goed als vergaan/afgebroken
Dat klopt ook omdat ze het niet kunnen scheiden voor industriële compostering. Het GFT afval gaat namelijk niet in zo'n industriële compostering. Dus ze kunnen PLA niet apart verwerken. Het is dus eigenlijk meer een marketing verhaaltje om je milieubewust bezig te laten zijn. Het kan zoals al eerder aangehaald alleen onder de juiste industriële omstandigheden worden afgebroken. In de natuur vergaat het niet zomaar, enige voordeel is dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Maar in de natuur blijft het ook lang aanwezig. Het is dus hoofdzakelijk interessant als het bedrijfsmatig wordt ingezameld en verwerkt. En dat is met PLA niet zo snel het geval als het om hobbyprinters gaat.
Onder industriële condities duurt het ongeveer 4 maanden voordat PLA is gecomposteerd. In de natuur onder normale condities is dat minimaal 80 jaar zeggen de meest recente onderzoeken
Tja ik weet niet waarom, maar ik heb iets met Orcabot printers
Weet er iemand de instelling in cura om gemakkelijker de supports te verwijderen?
Het is een instelling in supports maar ik weet niet dewelke.
Alle hulp welkom.
Ik heb zitten experimenteren maar ik vind het niet.
Er moet een instelling zijn dat je het tree support of gewone
support gemakkelijk kunnen verwijderen in cura.
Is er iemand die deze instelling kent want ik vind het niet.
Gelijk ik al zei: alle hulp welkom.
Tree support is naar mijn mening het gemakkelijkst te verwijderen met name bij objecten waar veel support nodig is, is het verschil nog groter. Ik print met regelmaat objecten die omhuld waren met de "klassieke" support en dan moet je met een knijptang strook voor strook wegtrekken. Dit object print ik tegenwoordig met tree support. Dit heeft als voordeel dat het support overzichtelijker met de hand is te verwijderen en het verbruikt minder filament. En ik heb met tree support minder last van restjes die blijven kleven aan het object.
3D Printers: Bambu Lab X1C + AMS, Bambu Lab P1S + AMS, EPAX X1, 3D Scanner: 3DMakerPro Moose
Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie
Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen
Maak een account aan
Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut